Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş Genel Müdürü Turgut KIZILKAYA, bu yıl yaklaşık bin 800 pancar çiftçisinden 350 bin ton pancar alımı hedeflediklerini ifade etti.
Türkiye´nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Muş´ta, 2020 yılı kampanya döneminde kentin ekonomisine 400 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor. Ziraat Mühendisleri ve ilgili birim amirleri ile birlikte bu güne kadar pancar üreticisin yoğun olduğu 15 köy gezdiklerini ifade eden genel müdür Kızılkaya, çok verimli ve faydalı toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Muş Ovasında daha çok pancar üretimi yapmak için başta Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere paydaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kızılkaya, “Tarım alanında Muş Ovasını harekete geçirmemiz lazım. Sadece Şeker Fabrikası ve şeker pancarı ile burası kendini geliştirebilecek bir potansiyele sahip değil. Çünkü şeker pancarı münavebe sistemine göre ekilen bir üründür. En büyük eksikliklerinden bir tanesi de ekilebilen çok devasa bu ovanın bir toprak haritasının olmaması, ve toprak analiz laboratuvarının olmaması. Biz yeniden Muş´a bunu kazandırmak adına paydaşlarla çalışma yürütüyoruz. Muş´un ekonomisini büyük ölçüde canlandıracak bir çalışma yapıyoruz.” dedi.
“Özelleşme istihdamda büyük sorunlar oluşturmadı”
Şeker fabrikası özelleştirildikten sonra istihdamla ilgili çok büyük sıkıntılar oluşmadığını dile getiren genel müdür Kızılkaya, “Herkes çalışabileceği, ihtiyaç duyabileceği kadar bir personelle çalışır. Dolasıyla özel sektörün mantığını bırakıp tamamen kamu fabrikası gibi çalışmasını beklemek çok gerçekçi değil. Bu aşamada hali hazırda bizim 150 daimi personel ve kampanya döneminde yaklaşık 500 personel çalıştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
“olumsuz hava koşulları bölgeyi de bizi de etkiledi”
Geçen sene mevsimsel koşullar dolasıyla pancar üretiminde bir düşüş yaşandığını dile getirin Kızılkaya, “Hava koşuşları nedeniyle pancar üretiminde yaşanan düşüşü özelleştirmeye bağlamak ve ilişkilendirmek çok mantıksız bir sonuçtur. Çünkü bu sadece bizim fabrikamızı etkilemedi. Doğu Anadolu´daki bütün şeker fabrikalarını etkiledi. Burada hem çiftçimiz mağdur oldu, hem de Fabrikamız.” dedi.
“En büyük beklentimiz fabrikayı pancara boğmalarıdır”
Bu yıl hedeflerinin en az 350 bin ton pancar alımı gerçekleştirmek olduğunu aktaran Kızılkaya, “Şu an hedefimize yaklaşmış bulunmaktayız. Çiftçimizden ekime yönelik ciddi manada yoğun bir talep var. Bizim pancar çiftçimizden en büyük beklentimiz fabrikayı pancara boğmalarıdır. Fabrikayı zorlamaları ve bizi çalıştırmalarını bekliyoruz ki bizlerde kapasiteyi daha da büyütelim, yani biz çiftçilerimize kotanın adil dağıtılacağının sözünü verdik. Münavebe uyma koşuluyla herkesin ektiği alan kadar kotasını alır. Üretim yapmayana kota vermiyoruz. Herkes ektiği alan kadar kotasını alır. Biz ekilen bütün pancarı alabilecek, işleyebilecek bir fabrikayız. Çünkü fabrikamızın günlük hedefi 5 bin ton pancar kesmek ve bununla ilgili geçen yıl bütün yatırımlarımızı yaptık. Dolayısıyla biz bu seneyi çiftçimiz içinde fabrikamız içinde bir ayağa kalkma ve sıçrama yılı olarak görüyoruz. Burada temel hedefimiz, amacımız kampanya süremizi azaltıp, pancarımızın toprakta kalma süresini biraz daha artırıp, şeker oranının artırmak. Çiftçimizin pancarının tarlada kalma kaygısını ortadan kaldırmak ve çiftçimiz ne kadar ürettirse fabrikamızı üretilen miktara göre ayarlayabilecek durumdayız. Herkesin Fabrikaya sahip çıkması gerekiyor. Bütün ekonomik döngüler Muş´a yapılmaktadır.350 ve 400 bin ton Pancar işlediğimiz zaman yılda 400 milyonun üzerinde katkı sağlıyoruz. Bizim bir çabamız var bunun desteklenmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak : AA