ŞEKER FABRİKASI’NDAN İHRACAT BAŞARISI

 

Bu yıl hedeflenin üzerinde şeker üretimi gerçekleştiren Muş Şeker Fabrikası tarihinde ilk defa şeker ihraç etmeye başladı

 

Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş’de 2023-204 yılı 42. dönem pancar alım kampanyası sona erdi. Sezonu verimli geçiren ve hedefin üzerinde üretim gerçekleştirmeyi başaran fabrikada şeker ihracatı yapıldı.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, kampanya süresinin 109 gün sürdüğünü ve bu süre boyunca 480 bin ton pancarın işlendiğini, 56 bin 171 ton şeker, 20 bin ton melas, 100 bin ton kuru küspe üretimi gerçekleştirilerek ülke ekonomisine 2,5 milyar lira katkı sağlandığını söyledi.

“İlk defa şeker ihracatına başladık”

2023-2024 üretim kampanyasının kazasız, belasız, başarı ve bereketle sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Turgut Kızılkaya, bu yıl hedeflenin üzerinde şeker üretildiğini kaydetti. Kampanya döneminde 2 bin çiftçi tarafından 62 köyde 90 bin dönüm alanda pancar ekildiğini aktaran Kızılkaya, 480 bin ton firesiz net pancar teslim aldıklarını, 443 bin ton pancar işlediklerini ve buna karşılık 56 bin 171 ton şeker, 20 bin ton melas ve 100 bin ton da kuru küspe elde ettiklerini sözlerine ekledi. Bu yıl ilk defa şeker ihraç etmeye başladıklarının altını çizen Kızılkaya, “İlk ihracat kamyonlarımız bugün itibariyle yüklenmeye başladı. Suriye ve Irak’a yaklaşık 18 bin ton şekeri ihraç edeceğiz. Bunun karşılığında da 10 milyon doların üzerinde gelir ön görüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha fazla şeker ihraç edeceğiz” diye konuştu.

“Muş Ovası’nın alternatifsiz ürünü şeker pancarıdır”

Bu sene teslim aldıkları 480 bin pancarın karşılığı olarak yaklaşık 1 milyar 400 milyon lira çiftçiye ödeme yapacaklarını belirten Kızılkaya, şunları kaydetti, “Nakliye, melas ve şeker satışlarımızı da baz aldığımızda yaklaşık 2,5 milyar liralık Muş ve ülke ekonomisine bir katma değer oluşacak. Bunu çok önemsiyoruz. Muş Ovası’nın alternatifsiz tek ürünü şeker pancarıdır. Mevsimsel koşullardan kaynaklı yılda tek ürün alınabilen ovamız şeker pancarı için inanılmaz derecede verimli ve güzel bir arazidir. Çiftçilerimiz de peyderpey bunun faydalarını gördü. Çiftçinin ekim alanı için bir sınırlama koymadık. Sabit bir kota durumumuz yok. Ekim alanına bağlı olarak kota belirliyoruz, ekim alanını genişletirlerse kotası da artacaktır. Muş Ovası’nda kazanmak isteyen çiftçinin tartışmasız ve rakipsiz üretebileceği tek ürün şeker pancarıdır.”

“Fabrikayı büyütmek için yatırımlarımız sürüyor”

Fabrikayı daha iyi hale getirmek için Fransa’dan 5 bin tonluk bir difüzyon aldıklarını kaydeden Kızılkaya, “Çiftçilerimize daha sağlıklı bir hizmet verebilmek adına, daha sağlıklı bir pancar işlemek adına fabrikanın kapasitesini arttırıcı ciddi manada yatırımlar yapmaya yapıyoruz. Difüzyon parçaları gelmeye başladı. İlkbahar mevsimiyle birlikte montaj işlemlerine başlayarak fabrikanın kapasitesini ilk etapta yüzde 25 bantlarında arttırmayı hedefliyoruz. Her yıl işleme kapasitesini arttırarak 3 yıl içerisinde Muş Şeker Fabrikası’nı günlük yaklaşık 12 bin ton pancar işleme kapasitesine ulaştıracağız. Taahhütlerimizle ilgili ciddi bir duyuru yapmamamıza rağmen bugün itibariyle pancar ekimi yaklaşık 500 bin ton taahhüt almış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Nakliyatçılık yapan Ferhat Bozkurt ise her hafta şeker fabrikasından başta Gaziantep olmak üzere güneydoğu illerine şeker nakliyatı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu açıdan şeker fabrikası bizim bir ekmek kapımız haline gelmiştir. Bu sayede boş kalmıyoruz. Buradan yaklaşık 300 nakliyatçı faydalanıyor. Şeker Fabrikası olmasa idi ya batı illerine gitmek zorunda kalıyorduk ya da kışın boş yatardık” diye konuştu

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://musseker.com.tr/index.php/2024/01/27/seker-fabrikasindan-ihracat-basarisi/